01 juli 2006

Thales van Milete

Thales van Milete (ca. 623 v. Chr. - 545 v. Chr) wordt algemeen gezien als 's werelds eerste filosoof. Door de oude Grieken werd hij gezien als een van de Zeven Wijzen.

Thales ging uit van een oerstof; de basis van alle dingen. Volgens hem moest deze oerstof één van de vier elementen zijn. Hij koos voor water omdat water het duidelijkst fase-verandering ondergaat. Als ijs smelt krijg je water, als dat verdampt krijg je stoom. Daarbij geloofden de Grieken dat als je stoom "verder verdunde" lucht krijgt.

Volgens Aristoteles geloofde Thales dat de aarde op water dreef. Tevens zou hij in staat zijn geweest een zonsverduistering te voorspellen; waarschijnlijk die van 585 voor Chr. Zijn kennis over sterrenkunde heeft hij mogelijk opgedaan tijdens een reis naar Babylon. Volgens de overlevering is hij ook in Egypte geweest, waar hij de Egyptenaren geleerd zou hebben om de hoogte van hun piramides te berekenen, door de lengte van de schaduw te meten op het moment dat onze schaduw even lang was als wijzelf. Het is echter niet ondenkbaar dat hij deze truc van de Egyptenaren heeft geleerd en niet andersom.