27 mei 2006

James Cook

James Cook (27 oktober 1728 - 14 februari 1779) was een Engelse ontdekkingsreiziger. Cook was van afkomst een boerenzoon, nam dienst bij de Engelse marine en trok voor het eerst de aandacht door zijn voortreffelijk cartografisch werk ten behoeven van de Engelse actie in Canada tijdens de Zevenjarige Oorlog. Zijn bekwaamheden als cartograaf en astronoom brachten hem er ten slotte toe in dienst te treden van de Royal Society, die hem drie grote reizen liet ondernemen.

Afgezien van zijn grote ontdekkingen, die mede de grondslag voor het Britse Imperium in Australië en Oceanië legden, berust Cooks roem op zijn prestaties op nautisch, astronomisch en cartografisch gebied en op het feit dat hij als eerste doeltreffende dieetmaatregelen (zuurkool) tegen scheurbuik weet te vinden. Daarnaast zijn Cooks expedities oor de aanwezigheid van onderzoekers ook van groot belang door de nieuwe kennis die op velerlei gebied wordt verzameld. Van James Cook kan worden gezegd dat hij, op vreedzame wijze, meer dan wie ook veranderingen op de wereldkaart heeft aangebracht.

Op 21 december 1762 trouwde hij met Elizabeth Batts. Samen kregen zij zes kinderen. James Cook stierf op 14 februari 1779 op Hawaii tijdens zijn derde grote reis. Deze eilandengroep werd door Cook zelf, die er de officiële ontdekker van was, ook wel de Sandwich Islands genoemd. Hij werd vermoord tijdens een ruzie om de vermeende diefstal van een boot.