16 mei 2006

Galileo Galilei

Galileo Galileo (15 februari 1564 - 8 januari 1642) was een Italiaanse natuurkundige, filosoof en astronoom. Hij was hoogleraar in Pisa en Padua.

Galilei gebruikte als één van de eersten een telescoop en ontdekte vier manen van Jupiter. Ook nam hij de schijngestalten van de planeet Venus waar en de kraters op de maan.

Op grond van zijn waarnemingen en de theorie van Nikolaus Copernicus kwam Galilei tot de conclusie dat de zon in het midden van ons zonnestelsel staat en de planeten, de aarde inbegrepen, rond de zon draait (de heliocentrische theorie).

Dit druisde echter in tegen de leer van de Rooms-Katholieke Kerk, die de aarde als het middelpunt van het universum beschouwde. In een kerkelijk proces werd hij veroordeeld tot huisarrest, van 1633 tot 1642. Tijdens deze periode slaagde hij erin een belangrijk boek, waarin zijn nieuwe inzichten verdedigd werden, Discorsi, e dimostrazioni matematiche, intorno à due nuoue scienze, naar het buitenland te laten smokkelen. Het werd in 1637 in Leiden gepubliceerd.