22 mei 2006

Claudius Galenus

Claudius Galenus (131 - 201) was een Grieks/Romeinse arts. Zijn geneeskundige systeem domineerde de artsenijkunde bijna 1500 jaar lang.

Galenus werd geboren in Pergamum, in het noord-westen van Klein-Azië. Op zeventienjarige leeftijd begon hij aldaar met zijn medische studie. Vier jaar later vertrok hij naar in die tijd belangrijke medische centra als Smyrna, Korinthe en Alexandrië om zijn studie voort te zetten. Na een verblijf van ruim vijf jaar in Alexandrië, keerde hij in het jaar 160 weer terug naar Pergamum. Daar werd hij aangesteld als arts van de gladiatoren die in het amphitheater van de stad vochten. In 164 vertrok Galenus naar Rome. Daar zou hij uiteindelijk uitgroeien tot een zeer succesvol arts.

Centraal in het denken van Galenus stond het gedachtegoed van Hippocrates' theorie dat het menselijk lichaam bestaat uit vier lichaamssappen of humores: slijm, bloed, gele gal en zwarte gal, en dat elk sap een bepaald temperament vertegenwoordigt. Onbalans in hoeveelheden van een of meer van deze sappen zou ziekte en andere stoornissen veroorzaken. Een disbalans werd behandeld door middel van een dieet. Nieuw was dat Galenus deze sappen koppelde aan de vier elementen water, vuur, lucht en aarde.

Galenus bleef eeuwenlang de hoogste medische autoriteit, totdat Andreas Vesalius en William Harvey de fundamentele misvattingen van deze theorieën aantoonden.