23 april 2006

Boudicca

Boudicca of Boadicea is vooral bekend als leider van de opstand van de Iceni (een Keltische stam) tegen de Romeinen in het jaar 61.

In de tweede helft van de eerste eeuw werden de Iceni geleid door Prasutagus die een bondgebootschap met Rome had gesloten nadat de Romeinen in 43 met de invasie van Brittannia waren begonnen. Resultaat was dat Prasutagus koning van zijn volk bleef maar ondergeschikt werd aan de Romeinen.

Toen Prasutagus overleed eisten de Romeinen al zijn eigendommen op. Iceense edelen werden hun land ontnomen en hun huizen werden verwoest. Ook Prasutagus' echtgenote Boudicca en hun dochters bleven niet gespaard. Boudicca werd gegeseld en haar dochters verkracht door de Romeinse soldaten.

Boudicca besloot in opstand te komen. Al snel ontstond er tussen de Iceni en andere stammen een coalitie waardoor zij een leger van 100.000 mannen kon verzamelen. De opstand was met de verwoesting van Camolodunum (Colchester), Londinium (Londen) en Veralumium (St Albans) in eerste instantie succesvol voor de Iceni. In deze steden vielen tussen de zeventig en tachtigduizend doden.

Uiteindelijk werden de rebellen door de Romeinen verslagen. De locatie waar dit gebeurde is onbekend, men vermoedt in de huidige West Midlands. Boudicca pleegde volgens sommige bronnen zelfmoord, maar zeker is dat niet. De legende bestaat dat ze begraven ligt onder een van de perrons van het Londense station Kings Cross.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten